piątek, 6 marca 2015

Faszerowany bakłażan.

     Dzień dobry wszystkim! Ostatnio dużo czasu spędziłam na przeglądaniu dwóch kanałów tv, tj. moje palce lawirowały między cyferkami 144 a 165 na pilocie, mianowicie E!Entertainment oraz Fashion TV.
    Ten pierwszy przykuł moją uwagę z racji reality show o australijskich blogerkach modowych "Fashion bloggers". Mowa o blogach: oraclefox.com, katewaterhouse.com, shinebythree.com, harperandharley.com, zanita.com.au . Fajnie jest podglądać warsztat i inspiracje dziewczyn, dla których bycie glamour jest pasją i sposobem na życie. Stworzyły popularne i arcyciekawe blogi modowe, siedzą w pierwszych rzędach na najważniejszych światowych pokazach mody a ich zdjęcia oczarowały mnie nie tylko kreatywnym podejściem do mody, ale również, jeśli nie bardziej, urokliwymi i nieziemskimi zakątkami Australii, gdzie trwały ich sesje.
    Na Fashion TV najbardziej mnie kręcą inspiracje makijażowe, a po obejrzeniu pokazów m. in. z niedawnego New York Fashion Week, bardzo zgłodniałam patrząc na wychudzone modelki. 
       Czy w ich jadłospisie można znaleźć bakłażan?? W moim na pewno :)
    Przedstawiam Wam mój dzisiejszy pomysł na obiad - faszerowane bakłażany.



Składniki:
1 bakłażan
1 cebula
2 ząbki czosnku
1,5 piersi kurczaka
4 plastry żółtego sera
1 duży burak
kilka świeżych listków bazylii
oliwa
sól, pieprz, curry, słodka papryka




       Sposób przyrządzenia:
   Buraka gotujemy do miękkości, następnie kroimy w kosteczkę. Pierś z kurczaka kroimy w kosteczkę, przyprawiamy solą, pieprzem, curry, słodką papryką, smażymy na patelni. Cebulę i czosnek kroimy w kosteczkę. Bakłażan kroimy na pół, usuwamy miąższ tak, aby ścianki bakłażana miały grubość 1 cm. Pieczemy w piekarniku przez 10 minut w temperaturze 200 stopni. Po wyjęciu solimy i pieprzymy spód bakłażana, kładziemy plasterki sera oraz buraki, na to kurczaka wymieszanego z cebulą, czosnkiem i listkami bazylii. Po wypełnieniu bakłażana farszem wkładamy do piekarnika na 20 minut w temperaturze 200 stopni. 
     Smacznego!






     Hello! Lately I have spent so much time on watching two tv canals and my fingers beat between numbers 144 and 165 on my remote control, I mean E!Entertainment and Fashion TV.
     The first one captured my attention becouse of reality show about Australian "Fashion Bloggers". The web sites are: oraclefox.com, katewaterhouse.com, shinebythree.com, harperandharley.com, zanita.com.au . It is so cool to snoop the workshop and inspirations of these girls, being glamour is their way for living and also their passion. They created popular and very interesting fashion blogs, they sit in first row on the most important world fashion shows, and their photos amazed me not only by creativity in clothes but also, which is maybe more important, by delightful part of Australia, where photos were taken.
    Make-up inspirations I can find very interesting on Fashion TV, and after watching NYFW and beautiful thin models I realized how hungry I was. 
I wonder if aubergine can be found in their menu? :) In mine for sure :)
      My today's dinner - stuffed aubergine.
     Ingredients:
1 aubergine
1 onion
2 garlic cloves
1,5 chicken breasts
4 slices of yellow cheese
1 big beet
few fresh basil leaves
oil
salt, pepper, curry, sweet paprika

     Cook the beet and then dice it. Dice the chicken breasts, flavor it with salt, pepper, curry and sweet paprika and fry it. Dice the onion and garlic. Cut the aubergine on 2 parts, remove the inside pulp. The size of skin of aubergine should be about 1 cm and bake it for 10 minutes (heat 200 degree Celsius). Take it out and pour the bottom of aubergine with salt, pepper, put cheese, beet, add chicken with onion and garlic and basil. Bake the aubergine for 20 minutes (heat 200 degree).
     Enjoy your meal!


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz